Tilbake

Markeringslys, ledelys og anti-panikklys: hvilken type bør du velge, og hvilke egenskaper bør du se etter når du velger nødlys til din installasjon? Vi gir deg en oversikt!

Nødlys er en felles betegnelse for alle typer lys med alternativ strømkilde, som aktiviseres automatisk ved strømbrudd. Når krisesituasjonen oppstår og den normale belysningen svikter, kan nødlys dermed være helt avgjørende for hvordan situasjonen utvikler seg. Det er derfor krav om at nødlys skal kontrolleres årlig og eier av bygget skal kunne dokumentere at de fungerer som de skal.

Ulike typer nødlys på markedet:

 

 • Markeringslys:
  Skilt med symboler, som lyser opp og tydelig markerer rømningsveier for trygg evakuering. Markeringslysene skal alltid være tent, selv i en normal situasjon.

 • Ledelys
  Ledelyset er normalt montert i taket, og slår seg automatisk på når normal belysning ikke fungerer, for eksempel ved strømbrudd. Ettersom ledelysene skal sikre tilstrekkelig nødlys om elektrisiteten er slått ut, er det viktig at disse armaturene har egne batterier som alltid fungerer.

 • Anti-panikklys
  Anti-panikklys benyttes i arealer med udefinerte rømningsveier, for eksempel i haller eller andre områder der mange mennesker oppholder seg samtidig. Anti-panikklyset gir tilstrekkelig lys frem til utganger/rømningsveier, for å unngå panikk i en nødssituasjon.

 • Brannpost-skilt
  Brannpost-skilt brukes for å anvise plassering av enten brannvarsler, brannslukningsapparat, eller brannslange.

Nyhet hos Melbye: SolidLed Slim - Dobbelsidig armatur

Normer og krav til nødlys

Når du vurderer hvilken nødlysløsning som passer best for din bygning, er det først og fremst en selvfølge at lover og forskrifter blir overholdt. For komplett dokumentasjon, se blant annet følgende kilder:

 

*Se også: Melbyes nødlysguide for gode tips til plassering.
Her finner du også en oversikt over våre nødlysprodukter.

 

Sentraliserte eller desentraliserte nødlysanlegg – hva er forskjellen?

Sentraliserte nødlysanlegg er vanlig i større bygninger der det kan være vanskelig å ha oversikt over nødlysene. Desentralisert nødlysanlegg derimot, er vanlig i små bygninger hvor det er forholdsvis lett å ha oversikt over nødlysene. Sistnevnte har egen backup (batteri) i hver enkel armatur.

 • Sentraliserte nødlysanlegg

  Fordeler:
  Lang levetid og lave kostnader på batteri. Samtidig kan du plassere ledelys, markeringslys og styrte armaturer på en og samme kurs.

  Ulemper:
  Ved sentraliserte nødlysanlegg må det benyttes funksjonssikker kabel til installasjonen. Dersom nødlyssentralen feiler, vil alle de tilkoblede nødlysene også feile. I tillegg blir anlegget mindre fleksibelt pga. en mer omfattende kabling, og kabel/kursopplegg er noe dyrere enn ved desentraliserte anlegg.
   
 • Desentraliserte nødlysanlegg

  Fordeler:
  En sikker løsning med stor fleksibilitet, spesielt ved utvidelser eller oppgradering av anlegget. Du får mindre kabling, og standard kabling kan benyttes for hele anlegget.

  Ulemper:
  Batteriene i hver armatur må vedlikeholdes separat. Det kan derfor anbefales å benytte armaturer med innebygd testfunksjon, som i Melbyes SolidLED-armaturer.

 

Hvorfor bør du velge nødlys fra Melbye?

Å velge nødlys fra Melbye skal være en trygg og sømløs opplevelse. Som en ledende aktør i elektromarkedet, har vi bred erfaring på området, og hjelper deg alltid med å skreddersy den beste løsningen for ditt behov. Med Melbye er du ikke bare sikret et nødlyssystem som dekker alle lovpålagte krav, men som også sørger for enkel montering, effektivt vedlikehold og lang levetid.

Vi leverer markeringslys og ledelys for desentraliserte anlegg, antipanikklys for åpne arealer eller områder med udefinerte rømningsveier, og smarte beredskapslamper. Vi leverer også armaturer som kan benyttes både som markeringslys og ledelys.

Se hele vårt utvalg av nødlys her

Fordeler med Melbyes nødlyssystem:

 • Medfølgende piktogrammer som enkelt klikkes på plass
 • LED-lyskilder med 25 års forventet levetid
 • 1-3 timer batteridrift (Opptil 12 timer på beredskapslamper)
 • Kan leveres med innebygd selvtestfunksjon
 • Enkel åpning av armatur uten verktøy
 • Rask tilkobling
 • Hurtigkobling direkte i armaturen med 230V tilførsel inn/ut
 • Li-FEPO4 -batteri
 • For permanentdrift og beredskapsdrift

*Les også: Nødlysarmaturen som er designet for kalde vintre! | Melbye

Armaturer med selvtestfunksjon

Hos Melbye finner du armaturer med selvtestfunksjon, som selv utfører tester i henhold til kravene gitt i NEK EN 50172. Armaturens status vises ved hjelp av lysdioder. For disse armaturene er det ikke nødvendig å foreta manuelle frakoplinger, og jobben med å dokumentere status blir enklere. De forskjellige statussignalene er angitt i armaturenes brukerveiledning.

Manuelle armaturer

Vi tilbyr også manuelle armaturer med innebygget ladefunksjon og batteri. Disse armaturene må testes manuelt, og har en LED-indikator som påviser nettspenning. Manuelle armaturer frakobles manuelt for å se om de tilfredsstiller kravene i NEK EN 50172.

 

Utvalgte nødlysprodukter fra Melbye
 

1. SolidLed Slim dobbeltsidig (Nyhet!)
 

SolidLED slim Dobbeltsidig er et av de nyeste tilskuddene til nødlyssortimentet vårt. Denne praktiske armaturen har piktogram på begge sider for optimal synlighet. Lyskilden består av LED-lys med opptil 25 års levetid, som kan justeres i to ulike lysstyrker (252 eller 118 lumen). Piktogram for alle retninger følger med.

​​​​​

Til produktet

Type armatur: Kombi-armatur (markerings/ledelys)
Batteri: Li-FePO4-batteri med lang levetid og 1-3 timers backup.
Kapslingsgrad: IP65
Montering: Tak
Selvtestfunksjon: Ja
Leseavstand: 23 meter
Lumen: 252/118

 

 

 

2. For kalde temperaturer: SolidLED Slim Heated

SolidLED Slim Heated er en smart kombiarmatur som er spesielt designet for utendørs montasje, i installasjonsområder med temperaturer ned til -20°C. Dette takket være innebygd varmeelement, og en kontrollmodul som sørger for en jevn innvendig temperatur. Lyskilde bestående av LED-lys med opptil 25 års levetid. Piktogram for alle retninger følger med.

Til produktet

Type armatur: Kombi-armatur (markerings/ledelys)
Batteri: Li-FePO4-batteri med lang levetid og 1 time backup.
Kapslingsgrad: IP65
Montering: Tak/vegg
Automatisk selvtestfunksjon: Ja
Leseavstand: 23 meter

 

 

3. Ledelys: ERL LED

Ledelys-armaturen ERL kan brukes enten som innfelt versjon, eller som vanlig. Armaturen har en vippbar LED-lyskilde som enkelt kan justeres. Den leveres med "Power LED" og batteri med 1 times backup.Til produktet

Type armatur: Ledelys
Batteri: 3,6V Ni-MH
Kapslingsgrad: IP20
Montering: Tak (kan også monteres innfelt)
Automatisk selvtestfunksjon: Ja

 

 

4. Anti-panikklys - EluLED

EluLED er et anti-panikklys med 2 stk. LED-lyskilder på til sammen 20 watt. Lyktene kan justeres i ønsket retning for å belyse spesifikke områder. Armaturen har 3 timers batteri-backup.

Til produktet

Type armatur: Anti-panikklys
Batteri: 12V VRLA-batteri (vedlikeholdsfritt)
Kapslingsgrad: IP65
Montering: Tak/vegg
Automatisk selvtestfunksjon: Ja

 

 

 

5. Beredskapslampe med nødlysfunksjon

Oppladbar beredskapslampe, som kan brukes i mange forskjellige posisjoner. Lampen har 3W LED-lyskilde med 3 forskjellige lysstyrker, den kan også brukes som varsellampe sammen med den medfølgende diffusoren. Nødlysfunksjonen tenner lampen ved nettutfall. Lampen lades enten ved bruk av veggbrakett sammen med 230V eller 12V lader, eller kun ved bruk av lader.


Til produktet

Type armatur: Beredskapslampe/Nødlys
Batteri: Li-Ion-batteri
Kapslingsgrad: IP44
Automatisk selvtestfunksjon: Nei.

 

 

 

 

 

Oppgradere eksisterende nødlysanlegg eller planlegge et nytt?

Vi hjelper deg gjerne! Ta kontakt med oss, så finner vi den beste løsningen for dine spesifikke behov. Hvis du trenger bistand til prosjekteringen, kan vi også hjelpe deg med prosjekteringsforslag.

Kontakt oss her

Ane Jørgensen

Innholdsprodusent anj@melbye.no +47 92 53 46 03

Tom Erik Stampe

Key Account Manager East / South Region tes@melbye.no +47 482 56 846