Tilbake
Den 1. desember er det Røykvarslerens dag. Dette er dagen for å sjekke, rengjøre og teste røykvarslerne dine, og bytte batteri om nødvendig. Vi gir deg rådene du trenger for å stille forberedt. 

Trådløs, optisk røykvarsler fra Melbye, sort variant. Produktene finner du her.

 

Årlig omkommer i gjennomsnitt 61 personer i branner i Norge, og over 80 prosent av disse tragiske hendelsene er knyttet til boligbranner. Ifølge brannstatistikk.no er det registrert hele 1466 tilfeller med brann hittil i år. Mat eller gjenstander på/i komfyren er den hyppigste kilden, tett etterfulgt av elektrisk utstyr.

Det er ikke tilfeldig at Røykvarslerens dag faller på den 1. desember hvert år. Med levende lys, fyr i peisen og økt bruk av elektriske artikler, er desember den måneden det bryter ut flest boligbranner. Dette gir oss en påminnelse om viktigheten av fungerende røykvarslere og batterier, som er avgjørende for tidlig varsling, rask reaksjon og muligheten til å redde liv.

Hos oss i Melbye finner du trådløse, optiske røykvarslere med 5 til 10-års batterilevetid. Disse variantene finnes i både 3V og 230V, og kan sammenkobles enten trådløst eller kablet med flere andre enheter.  

Les mer om røykvarslerne våre her

 

Husk dette den 1. desember:

  • Støvsug enhetene for smuss og støv
     
  • Bruk testknappen for å teste røykvarslerne dine
     
  • Bytt batteri om nødvendig
     
  • Sjekk utløpsdatoen på røykvarsleren. Den anbefalte levetiden for røykvarslere er 8-10 år. Nærmer den seg dette bør den byttes ut.

 

*Les også: Guide til valg og plassering av røykvarslere

Bytte batteri på røykvarsleren:

Et batteri som ikke fungerer, betyr en røykvarsler som ikke fungerer. Dersom du har trådløse røykvarslere med standard 9V-batterier bør du bytte batteri minst en gang i året. En god huskeregel er å gjøre dette den 1. desember hvert år.

Alle de trådløse røykvarslerne fra Melbye har litiumbatterier med mellom 5 og 10 års levetid, slik at årlig batteribytte ikke er nødvendig. Men vi anbefaler likevel å teste både røykvarslere og batterier med jevne mellomrom – minst to ganger årlig.

Obs! Husk at batterier ikke skal kastes i vanlig søppel. Batterier kan leveres til alle butikker som selger den samme typen batteri, eller leveres på den lokale gjenvinningsstasjonen. Husk å tape polene ved innlevering.

Test røykvarsleren jevnlig

Alle dine røykvarslere bør testes med jevne mellomrom – minst to ganger i året, og gjerne månedlig. På den måten vil du kunne oppdage eventuelle feil ved enheten eller batteriet, og sikre at røykvarsleren til enhver tid fungerer som den skal. I tillegg vil du kunne unngå uønskede falske alarmer.

Slik tester du røykvarslerne fra Melbye:

Alle Melbyes røykvarslere er utstyrt med en praktisk testknapp foran på enheten. Denne knappen holder du inne til alle enhetene gir fra seg lyd. Dette betyr at røykvarsleren(e) fungerer som de skal.

Tips: Har du hørselvern tilgjengelig, kan det være lurt å bruke dette.

*Les også: Viktig oppgradering: slik seriekobler du Melbyes røykvarslere

 

Røykvarslerne fra Melbye har en innebygd selvtestfunksjon.
Testknappen finner du foran på varsleren.

Fjern støv og smuss fra røykvarslerne

I røykvarslere kan det samle seg mye støv og smuss over tid, som igjen kan føre til at røykvarsleren ikke fungerer som den skal. Støv og smuss kan dessuten gi falske alarmer.

I likhet med Norsk Brannvernforening, anbefaler vi at du støvsuger røykvarslerne dine jevnlig med lav sugekraft. Dette bidrar til å sikre at sensorene fungerer som de skal, samtidig som du unngår skader på elektronikken. 

I denne filmen gir vi deg noen gode tips til vedlikehold av røykvarslere - og viser hvordan du kan rengjøre enhetene:


Du er hjertelig velkommen til å kontakte oss om du har spørsmål om våre produkter, eller om du trenger veiledning og tips til installasjonen din.

Ane Jørgensen

Innholdsprodusent anj@melbye.no +47 92 53 46 03

Espen Rasch

Product Manager esr@melbye.no +47 909 72 331