Tilbake
Røykvarslere er vårt første forsvar mot brann, og derfor er det avgjørende at installasjon, vedlikehold og seriekobling utføres på en trygg og riktig måte. Vi introduserer den nyeste oppgraderingen av røykvarslerne våre, som gjør det enklere enn noensinne å seriekoble enhetene på en sikker måte. I tillegg vil vi gi deg nyttige tips for å sikre at røykvarslerne dine alltid fungerer som de skal.

Røykvarslere er ikke lenger bare enkle bokser i taket som piper når det oppdages røyk. Moderne røykvarslere er avanserte enheter som kan oppdage brannfare tidlig, og de kan kommunisere med andre enheter for å øke sikkerheten ytterligere.

Seriekobling eller synkronkobling refererer til muligheten for røykvarslere å fungere sammen som et nettverk. Når en enhet oppdager røyk eller brann, sender den umiddelbart et signal til alle andre koblet til samme system. Dette gir deg tidlig varsling uansett hvor i boligen brannen starter.

– Dagens røykvarslere lar oss sammenkoble mange enheter, slik at det fint skal la seg gjøre å dekke hele boligen. Med røykvarslersystemet vårt kan du sammenkoble inntil 40 enheter ved kabling og opptil 20 enheter ved trådløs montering, forklarer Espen Rasch, produktsjef for Installasjon i Melbye.

Røykvarslersystemet til Melbye består av både røyk- og varmedetektorer. De trådløse, optiske enhetene finnes som både 3V og 230V, og kan kobles sammen med flere andre enheter. Den nylige oppgraderingen gjør det dessuten enklere enn noensinne å seriekoble på sikker måte.

Les mer om røykvarslerne våre her!


Psst! Visste du at de trådløse røykvarslerne våre nå finnes i sort utgave også? 
El.nr. 6200916 (3V) og El.nr. 6200915 (230V)

Slik sammenkobler du våre 3V trådløse røykvarslere

1) Ta frem enhet A, og lokaliser den svarte knappen på baksiden. Denne knappen skal du holde inne frem til lysdioden foran på røykvarsleren lyser rødt. Enhet A er nå klar for å synkroniseres i opptil 30 sekunder.

  
3V: Hold inne svart knapp på enhet A for å starte synkroniseringsprosessen

2) Ta frem enhet B. På denne skal du trykke 2 ganger på den svarte knappen i stedet for å holde den inne.. Etter 2 korte trykk skal lysdioden blinke rødt 5 ganger. Enhetene er nå sammenkoblet.

 
3V: Trykk deretter 2 korte ganger på enhet B

Slik sammenkobler du våre 230V røykvarslere


1) Ta frem enhet A. Lokaliser den hvite knappen på siden av røykvarsleren, og hold den inne frem til lysdioden ved siden av knappen tenner.
Røykvarsleren er nå klar for å synkroniseres i opptil 150 sekunder.


230V: Hold inne hvit knapp på enhet A for å starte trådløs sammenkobling

2) Ta frem enhet B. Også her skal du lokalisere den hvite knappen på siden av røykvarsleren, men denne gangen skal du trykke på knappen med 2 korte trykk. Lysdioden på siden av røykvarsleren skal da blinke 5 ganger. Enhetene er nå sammenkoblet.


230V: Trykk to ganger på hvit knapp, enhet B

Test at røykvarslerne er sammenkoblet på riktig måte

Etter sammenkoblingen bør du alltid teste at røykvarslerne er korrekt synkronisert. Dette gjør du ved å benytte deg av testknappen, som er plassert foran på røykvarsleren.

Hold inne testknappen i inntil 20 sekunder, eller til alle enhetene gir alarm. Detektorene er nå testet og er klare for montasje.


Bruk testknappen for å teste om sammenkoblingen er riktig gjennomført

Anbefalinger for seriekobling av røykvarslere

– Husk at det finnes mange eldre røykvarslere som ikke kan kommunisere med de nyeste modellene. Sørg derfor alltid for at røykvarslerne du skal seriekoble er kompatible med hverandre. I tillegg har røykvarsleren en anbefalt levetid på maks ti år, så det kan lønne seg å skifte ut alle enhetene til enheter som både snakker sammen og som har like lang levetid, forteller Rasch.

Greit å huske på når du skal seriekoble røykvarslere:

 • Sørg for at alle dine røykvarslere er kompatible og kan seriekobles
 • Følg alltid produsentens instruksjoner
 • Test seriekoblingen med jevne mellomrom
 • Sørg for at hver enhet har riktig strømforsyning (batterier og/eller 230V strøm), og at batteriene byttes ut i henhold til produsentens anbefalinger
Husk jevnlig vedlikehold

Jevnlig rengjøring og vedlikehold er nødvendig for å sikre at røykvarslerne dine alltid fungerer som de skal. I denne videoen gir vi deg noen nyttige tips:

 

Er du plaget av falske alarmer fra røykvarsleren? Da kan årsaken være støv eller smuss som ligger inne i røykvarsleren. Smuss kan dessuten sørge for at røykvarsleren ikke fungerer som den skal. Du kan også lese denne guiden: «Hvordan unngå falske alarmer fra røykvarsleren». Der får du en sjekkliste over punkter du kan følge, og tips til hva som kan være årsaken til falske alarmer.

På tide å bytte ut røykvarslerne dine?

Har du røykvarslere som nærmer seg ti år, bør du vurdere å bytte dem ut med nye. Hos oss i Melbye finner du et bredt utvalg av røykvarslere og varmedetektorer av høy kvalitet.

Fordeler med røykvarslere fra Melbye:

 • Enkel montering og sammenkobling
 • Demperfunksjon i testknappen
 • 85 dB alarmsignal
 • Varsel ved lavt batterinivå
 • Oppfyller kravene til røykvarslere i TEK-17
 • Kitemark-godkjent
 • RoHs
 • Long Life-batterier med lang levetid

Ane Jørgensen

Innholdsprodusent anj@melbye.no +47 92 53 46 03

Espen Rasch

Product Manager esr@melbye.no +47 909 72 331