Tilbake

Elektrifiseringen i Sverige krever raskere utbygging av ladeinfrastruktur – og Melbye er med på å drive utviklingen fremover.
Med en raskt voksende andel elbiler trengs fleksible, bærekraftige og skalerbare løsninger for ladestasjoner. Derfor har vi utviklet E-Foundation – et betongfritt infrastruktursystem tilpasset fremtidens behov.

Elektrifisering krever tempo

Antallet elbiler i Sverige fortsetter å øke. I år ventes 40 % av alle solgte biler å være ladbare – og innen 2030 forventes det å være 3 millioner ladbare kjøretøy i landet.

Men utbyggingen av offentlig ladeinfrastruktur holder ikke tritt. Bransjeorganisasjoner varsler at antall ladestasjoner må dobles, men usikkerhet rundt dimensjonering har bremset utviklingen.

En fleksibel løsning for fremtiden


– I Melbye har vi utviklet et infrastruktursystem – E-Foundation – som gjør det enkelt å skalere opp eller ned ladestasjoner etter behov. Det er en modulær og fleksibel løsning som gjør rask tilpasning mulig etter etterspørsel, sier Simon Gullberg, produktsjef i Melbye.

Siden E-Foundation er helt uten betong, tilbyr den også et mer bærekraftig alternativ til tradisjonelle betongfundamenter.

Bærekraft – både over og under bakken

Melbye har lang erfaring med å utvikle betongfrie kummer og infrastruktursystemer i HDPE. Løsningene dekker alt som trengs under bakken:
🔹 Kabelkanaler
🔹 Multikanaler med minimalt bærelag
🔹 Integrering med fiberskap og batteribackup-løsninger

Fundamentene produseres i Jönköping av 100 % resirkulert plast og kun noen få kilo stål. Vårt minste fundament veier 40 kg – sammenlignet med et tilsvarende betongfundament på 800 kg.

Opptil 95 % lavere klimaavtrykk

Ved å bruke resirkulert plast reduseres CO₂-utslippene med:
🔹 90–95 % sammenlignet med standard betong
🔹 50–60 % sammenlignet med stål

Fundamentene er så lette at de kan håndteres manuelt – uten behov for tunge maskiner – og kan stables for effektiv logistikk.

Tilpasningsdyktig – nå og i fremtiden

For å sikre maksimal fleksibilitet brukes en adapterplate i stål som enkelt kan byttes ut når ladestasjonen må oppgraderes. Det betyr at parkeringsplasser ikke trenger å stenges eller graves opp igjen – noe som sparer både tid og kostnader.

Adapterplater utvikles kontinuerlig for å tilpasses nye applikasjoner. I tillegg finnes det kollisjonsvern som beskytter ladestasjonene mot påkjørsel.

Testet i praksis


– Vi samarbeider med produsenter og installatører av ladestasjoner for å legge til rette for en smidig utbygging. Et eksempel er Posten Bring i Norge, som nå bygger en ladestasjon for tunge kjøretøy med Melbyes fundament som base, forteller Simon.

Enkel montering – og god økonomi

E-Foundation kombinerer høy styrke med bærekraft. Fundamentene kan gjenbrukes og er enkle å installere takket være det modulære designet.

– Entreprenører ønsker løsninger som er raske og enkle å montere. Kunder etterspør bærekraft som lønner seg. Det er nettopp det vi tilbyr med E-Foundation, avslutter Simon.