Tilbake

Valget av materiale er avgjørende for å sikre pålitelige og langsiktige løsninger. Et område som har fått økt oppmerksomhet er bruken av kabelbeskyttelsesrør i duktilt støpejern for å beskytte kabler, fiber og vannrør i sårbare områder. Disse rørene tilbyr en rekke fordeler, sjekk ut vår godkjente løsning for landtak av høyspentkabel.

Materialvalg og egenskaper

Kabelbeskyttelsesrør i duktilt støpejern, produsert i henhold til ISO 1083/JS/400-15/S, tilbyr enestående styrke og motstand mot ytre påkjenninger. Med indre og ytre bitumenbelegg i henhold til ISO 8179 blir de ekstra beskyttet mot korrosjon, og forlenger dermed sin levetid. Bruken av EN 1.4410 AISI SAF 2507 Super Duplex for bolter, skiver og muttere tilbyr overlegen korrosjonsbestandighet og styrke, noe som er avgjørende for stabiliteten og påliteligheten i installasjonen.
For å legge høyspentkabel i grunne grøfter med under 40 cm overdekking eller åpen forlegning, kreves en godkjent løsning i samsvar med retningslinjer fra DSB Elsikkerhet 69, samt REN-blad 9008 08/2022. Ifølge disse retningslinjene er det tillatt å bruke stål hel- og halvrør, samt plasstøpt betongkanal. Retningslinjene gjør det klart at sterke plastrør ikke er akseptert for legging av høyspentkabel. Dermed er det avgjørende å velge materialer som står i samsvar med retningslinjene for å sikre en trygg og forskriftsmessig installasjon, spesielt i krevende miljøer som landtak eller andre utfordrende installasjoner.

asset_image

Montering av kabelbeskyttelsesrør og forventet levetid

Kabelbeskyttelsesrør i duktilt støpejern fungerer som mekanisk beskyttelse av kabel ved landtak av kabel HS, LS, fiber og eventuelt vannrør. Halvrørene kobles sammen og låses i hverandre, slik at det bare er behov for å skru sammen den første og siste meteren av rørlengden. Antallet skruer for å feste sammen kabelbeskyttelsesrør bør likevel vurderes på stedet. Melbye anbefaler å unngå og skru sammen kabelbeskyttelsesrør i skvettsonen, for å oppnå lengst mulig levetid på kabelbeskyttelsesrørene. Kabelbeskyttelsesrør er behandlet med bitumenbelegg på innsiden og utsiden for å hindre korrosjon. I skvettsonen er estimert levetid på Melbyes kabelbeskyttelsesrør langt over kabelens levetid, og i dypvann og i marin atmosfære er det estimert levetid på over 150 år.

Fordeler med å velge kabelbeskyttelsesrør fra Melbye

Bærekraft og styrke: Duktilt støpejern er kjent for sin robuste natur og motstandsdyktighet mot belastninger. Det er et materiale som kan motstå ekstreme påkjenninger, og er derfor perfekt for beskyttelse av kabler og rør i krevende miljøer.

Korrosjonsbestandighet: Ved å bli behandlet med bitumenbelegg på innsiden og utsiden, tilbyr kabelbeskyttelsesrør i duktilt støpejern effektiv beskyttelse mot korrosjon, og dermed reduseres behovet for vedlikehold og reparasjoner.

Tilpasningsdyktighet: Den flexible montasjen av duktile halvrør tillater inntil 15 grader bøy i hver skjøt. Dette gjør løsningen spesielt egnet til tilpasset montasje der det er utjevne terrengforhold og behov skreddersydde løsninger.

Brannmotstand: Med sin høye brannmotstandskapasitet er kabelbeskyttelsesrør i duktilt støpejern et sikkert valg for områder der brannrisiko er en bekymring.

Lang levetid: I skvettsonen er estimert levetid på Melbyes kabelbeskyttelsesrør langt over kabelens levetid, og i dypvann og i marin atmosfære er det estimert levetid på over 150 år.

asset_image

Oppsummering
Kabelbeskyttelsesrør i duktilt støpejern er en bevist og effektiv løsning for beskyttelse av kabler, fiber og vannrør i sårbare miljøer. Med sine slitesterke egenskaper og lange levetid, tilbyr de en pålitelig og sikker løsning for infrastrukturprosjekter over hele verden. Les gjerne mer i vår katalog.

Les mer i vår katalog

 

Evelina Gillberg

Content Creator evg@melbye.se +46 703 127 120

Frode Granum

Teamleader Sales frg@melbye.no +47 992 49 918