Tilbake

Som en erstatning til Melbyes TAG 220 og TAG 330, kommer Melbyes nye spenningsindikatorer HTAG og MTAG med vesentlige oppgraderinger som gjør spenningsindikatorene enda sikrere i drift. I denne artikkelen går vi nærmere inn på egenskapene til HTAG og MTAG, samtidig som vi gir deg tips til forsvarlig bruk og vedlikehold.

Egenskaper, HTAG og MTAG spenningsindikatorer: 

 • Bruksområde: Utendørs og innendørs
 • I henhold til: IEC 61243-1
 • Frekvens: 50/60 Hz
 • Spenningsnivå: Opptil 72,5 kV (MTAG) og 420 kV (HTAG)
 • Innebygd selvtestfunksjon
 • Batteritype: 9V, 6LR61
 • Økt lysstyrke
 • Kraftigere akustisk signal (opptil 100 dB)
 • Enkelt batteribytte og vedlikehold
 • Utskiftbare festepunkter

Vil du vite mer om våre nye spenningsindikatorer? Les mer om HTAG og MTAG i denne artikkelen!

Sikkerhetsinstrukser for HTAG og MTAG spenningsindikatorer

For å sikre at anlegget man arbeider på eller i nærheten av, er frakoblet og uten driftsspenning på alle faser, må man gjennomføre en spenningskontroll i henhold til de gjeldende sikkerhetsreglene i FSE - § 14. - Arbeid på frakoblet anlegg – etablering av sikkerhetstiltak

NB! Les alltid bruksanvisning før bruk!

Bruksanvisning MTAG
Bruksanvisning HTAG

Husk bruk av riktig type verneutstyr under arbeidet! Melbye leverer et stort utvalg av godkjent personlig verneutstyr for alle typer arbeidssituasjoner.


Selvtest før og etter bruk

Som vist i filmene lengre opp i denne artikkelen, er spenningsindikatorene utstyrt med en integrert selvtestfunksjon som enkelt tas i bruk ved å trykke på en knapp. Denne funksjonen er det viktig å gjennomføre både før og etter bruk, for å være sikker på at indikatoren fungerer korrekt til enhver tid. I bruksanvisningen får du en nærmere forklaring på hvordan selvtestfunksjonen fungerer, og en forklaring av de ulike signalene under testen.

Grønn lampe indikerer fravær av nominell spenning. Her vist på HTAG.

Både HTAG og MTAG tilbyr enklere batteribytte, og enkel utskifting av deler.

Verifisere fravær av nominell spenning

Å verifisere fravær av nominell spenning må gjøres på kabler, linjer eller koblingsskinner på punkter som er valgt i henhold til visse regler, som vist i tegningen under:

 • Bevege seg vekk fra vinkler som blir dannet av for eksempel isolatortoppen (kombinerte sikringsbrytere for strøm/spenningstransformator) og mulig shunter.
 • Ikke benytte indikatoren mellom to faser

Hvilemodus:

Hvilemodus er en unik funksjon som er integrert i HTAG- og MTAG-indikatorene, og er ment som en ekstra sikkerhetsfunksjon for brukeren. Indikatoren er i permanent hvilemodus, men denne funksjonen vil ikke være aktiv så lenge indikatoren er i nærheten av spenning.

Transport og vedlikehold

En annen ting som er viktig å ta hensyn til ved bruk av spenningsindikatoren, er å sikre at den alltid blir behandlet på riktig måte for å unngå skader. I tillegg til å sjekke for skader, utføre selvtester, og sørge for jevnlig renhold, må indikatoren transporteres og oppbevares på en måte som hindrer skader i å oppstå. HTAG og MTAG leveres i en vanntett og robust boks for sikker transport og oppbevaring.

Medfølgende transportboks for sikker transport

Tillatt plassering for merking

Dersom det er nødvendig å sette en annen merkelapp enn den medfølgende fra produsenten, er det svært viktig at denne blir plassert kun på merket område på indikatoren. Merkelappen kan ikke være ledende, og må være vannavstøtende. I HTAG og MTAG er det noe forskjell på plasseringen for slik merking: 


Venstre bilde viser merkeplassering for MTAG, og høyre bilde viser merkeplassering for HTAG 

Trenger du tips og råd til ditt prosjekt, eller vil du vite mer om våre løsninger? Ta kontakt med en av våre eksperter!

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev, kan du få flere gode tips om våre produkter, samt nyttig informasjon om pågående kampanjer, arrangementer og produktlanseringer.

Gunnar Huynh

Product Manager Cable Material and AUS guh@melbye.no +47 975 36 509

Thomas Berve

Business Unit Manager Energy Norway thb@melbye.no +47 959 18 451