Tilbake

Dagens elektroniske virkelighet stiller høye krav til avledning av overspenninger i hjemmene våre, og alle boliger må tilfredsstille kravene om overspenningsvern. Men forhold som frost, korrosjon og uttørking, kan fort resultere i dårlige jordingsanlegg som ikke fungerer tilfredsstillende over tid. Vi anbefaler derfor å gå ut over minimumskravene for jording i NEK 400, og å drive ned flere jordspyd. Med Melbyes jordingssystemer får du alt du trenger for å oppnå varige, gode jordforbindelser. Vi hjelper deg med å ta trygge valg!

Jording – formål og minimumskrav 

 

Jording har i hovedsak 3 formål:

 • Beskyttelsesjording (beskyttelse mot elektrisk sjokk)
 • Funksjonsjording (sikre at utstyr fungerer som det skal)
 • Avledning av lyn og koblingsspenninger (redusere overspenninger til et håndterbart nivå for utstyr)

Forhold som frost, korrosjon eller uttørking, kan ofte resultere i dårlig jording, og det finnes flere metoder for å utføre tilfredsstillende jordforbindelse i henhold til gjeldende krav. Vi i Melbye anbefaler å gå ut over minimumskravene for jording i NEK 400, og å drive ned flere jordspyd. På den måten jorder man ringelektroden til frostfri dybde.

Jordspyd og tilbehør fra Melbye

I Melbyes sortiment finner du jordspyd og tilbehør i forskjellige utførelser – både konisk og gjenget. I tillegg leverer vi alt du trenger av utstyr for å utføre dypjording på best mulig måte. Løsningene er spesielt designet for å gjøre neddrivningen enkel og effektiv, og det blir benyttet kobberwire for gode og varige forbindelser.

I denne filmen ser du vårt utvalg av jordingsmateriell. I tillegg gir vi deg nyttige tips og om jording:

 

Kobberwire gir bedre jordingsforbindelser

For gode og varige jordingsforbindelser, anbefaler Melbye å benytte en ren kobberwire som drives ned i bakken ved hjelp av stålrør.

- Til sammenligning med et ordinært jordspyd, blir stålrøret en offer-anode som beskytter kobberwiren mot korrosjon. Kobberwiren blir liggende i «rustvann» som gir en svært god jordingsforbindelse over lang tid, forklarer Tom Erik Stampe, KAM på Installasjon i Melbye.

 

Utdrag fra «montørhåndboka NEK 400:2010», side 29 og 30:

«… En langt bedre løsning er et system der man ved hjelp av stålrør driver en ren Cu-leder (25-50 mm2), ned i bakken. Jordelektroden og jordingslederen (tidligere hovedjordlederen) vil ved bruk av dette systemet bestå av en sammenhengende Cu-leder, og man vil verken få korrosjonsproblemer eller skjøter som kan gi dårlig forbindelse»

Melbyes dypjordingssett

Melbyes dypjordingssett, som vist i filmen over, er et godt alternativ til jordspyd. Dypjordingssettet inneholder alt du trenger for å oppnå en god jordforbindelse, og utgjør en enkel, kostnadseffektiv og smart løsning.

Settet inneholder:

 • 10 meter kobberwire (25 mm2)
 • 1 stk. frontrør (80 cm)
 • 2 stk. forlengelsesrør (80 cm)
 • 1 stk. herdet stålspiss.

Fordeler:

 • God beskyttelse mot korrosjon
 • Enklere neddrivning
 • Korte lengder på rørene (80 cm)
 • Mulighet for gjenbruk av forlengelsesrøret
 • Mulighet for tilkobling av Ω-meter for måling av overgangsmotstand
 • Lavere totalkostnader

Dypjordingssett, El.nr: 1262380

 

- Sammenlignet med ordinære jordspyd på 1,5 meter, er disse rørene kun 80 cm lange. Det gir deg en bedre posisjon når du skal slå ned spydet, i tillegg til bedre kontroll under neddrivningen, forteller Stampe.

Kobberwiren blir lagt i sporet på frontrøret, før man setter på spissen, og deretter banker røret ned i bakken ved hjelp av en slegge eller tilsvarende. Forlengelsesrørene kan benyttes slik at du når en dybde på 1,60-2,40 meter. Det øverste røret er da enkelt å dra opp igjen, slik at de to første rørene står langt ned i bakken. Forlengelsesrøret kan ofte gjenbrukes ved en senere anledning, noe som gir en kostnadsbesparende løsning.

Herdet stålspiss for dypjording, El.nr. 1263101

 

Frontrør for dypjording, El.nr. 1263102

 

Forlengelsesrør/skjøterør for dypjording, El.nr. 1263103

Annet tilbehør til jordingen

Ledende jordforbedringsmasse, El.nr. 1263121

Melbye sin jordforbedringsmasse har flere bruksområder. Det kan legges i tørr form i grøfter, eller blandes med vann og fylles i borehull. Jordforbedringsmassen forbedrer ytelsen, og forlenger jordelektrodens levetid med opptil 10 ganger.
Massen hverken utvider, krymper eller sprekker over tid. Leveres i sekker på 25 kg stk.

 

 

Potensialutjevningsskinne/hovedjordklemme, El.nr 1262113

Potensialutjevningsskinnen/hovedjordklemmen gir muligheter for å koble inn en flat kobberlisse eller kobberleder, og har 7 avganger.

Overgangsleder, El.nr. 1263898

En overgangsleder er et smart produkt som benyttes til jording av armeringsjern, der det er viktig å få god forbindelse mellom kobber og jern. Kobberlederen er ca. 0,5 meter lang, og stykket med jern er ca. 10-15 cm. Den er vinklet slik at den er enkel å sveise til armeringsjern, og kan for eksempel kobles på en kobberwire.

Har du spørsmål om vårt jordingsmateriell, eller trenger du tips til hvordan du kan utføre jordingen? Vi har kompetansen og erfaringen til å skreddersy løsninger og bistå med planleggingen. Du kan også melde deg på vårt installasjon-nyhetsbrev, der vi 1 gang i måneden gir deg smarte tips om våre produkter, lanseringer, kampanjer og arrangementer. 

Kontakt oss, så hjelper vi deg i gang!

Ane Jørgensen

Innholdsprodusent anj@melbye.no +47 92 53 46 03

Tom Erik Stampe

Key Account Manager East / South Region tes@melbye.no +47 482 56 846