Tilbake

Melbye er forhandler av Nexans’ Axclight H hengekabel, som gjør det mulig å bygge anlegg med lavere kostnader knyttet til drift, vedlikehold og avbrudd. Lange spennlengder og smale traseer sørger for at kabelen også kan brukes i områder med krevende terreng. 

Høy mekanisk styrke med separat bæreline

Leder og isolasjonssystem kan utsettes for høyt mekanisk strekk over lang tid i drift. Ved å benytte seg av kabel med separat bæreline, unngår man dette. Den PEX-isolerte hengekabelen Axclight H har en 33 mm2 FE-bæreline, som tar opp alle mekaniske påkjenninger som is, vind, varme, strekk og trefall. Axclight H er tilgjengelig i 12-24 kV, med områdene 25, 50 og 95 mm2.

Nexans Norway AS er Melbye Skandinavia sin leverandør, og har over 40 års erfaring med produksjon av PEX-kabler. Salgssjef i Nexans, Trond Nesbakken, forteller hva det er som skiller Axclight H fra en vanlig luftkabel:

- Ettersom det er bærelinen som er selve opphenget for kabelen, blir produktet mekanisk sterkt. Man kan benytte lengre spennlengder enn det en vanlig kabel kan tilby, og kablene kan belastes med opptil 90 °C på leder, forklarer han.
 

Lengre spennlengder og sterkere oppheng

Kabelen, med en bruddlast på 45kN, kan brukes for oppheng i stolper og tuneller - men kan også legges i bakken og i grunne ferskvann. Der det kreves bygging i vanskelig terreng, er det en fordel å benytte seg av en kabel med lange spennlengder og smale traséer. Axclight H-kabelen har en høy bruddstyrke, der maksimal utnyttelse er satt til 80%. Dette betyr at man kan ha spennlengder opptil 120 meter på 95 mm2.

Vær oppmerksom på dette:

  • Stolpelengde/diameter vil øke betraktelig ved spennlengder på 120 meter
  • Lange kabellengder kan være tungt å trekke ut og vanskelig å kontrollere. Vi anbefaler at lengden ikke overskrider 1500 m ved bruk i linjer med mye vinkler og kupert terreng.

Kostnadseffektive produkter og løsninger for oppheng

Bruk av riktig verktøy er helt essensielt for en effektiv installasjon av hengekabel. Melbye har alle verktøyene du trenger, og vårt sortiment består av blant annet strekkefrosk, trinser, løfteverktøy som kan brukes til fallsikring, jekkekniv og utstyr for oppheng. For oppheng av Axclight H hengekabel trengs det kun få, enkle og rimelige komponenter:

- Bruker man wire som oppheng, blir også utstyret for oppheng og avspenning rimeligere. Det samme gjelder for skjøte og endeavslutning. Med Axclight H kan man benytte utstyr som brukes til vanlig kabel, forteller Nesbakken.

Melbye har et stort utvalg av produkter for kabeloppheng. Her finner du produktene vi tilbyr for oppheng av Axclight H kabel.

Løsninger for økt sikkerhet
For å redusere risikoen for at det skal oppstå skade på anlegget, må mellomfester med svekking i opphenget benyttes. Mellomfestet er designet for å ryke før kabelens wire. Hengeklemmen sørger for å bryte før det oppstår mekanisk skade på kabel, innfesting og stolpe.
 

  • Ved krysningspunkter anbefales åk med to hengeklemmer som forsterket oppheng.
  •  I vinkler mellom 30° og 60° kan man bruke åk med doble mellomfester, alternativt avspenningskonsoll.
  • Ved avspenning og ved vinkler større enn 60°, anbefales avspenningskonsoll.

I rette linjer og for mindre vinkler enn 30°, anbefaler vi dette mellomfestet med krok.

Les mer om Axclight hengekabel her.

Kontakt gjerne oss i Melbye dersom du trenger råd, eller om du har spørsmål.
Vår ekspertise er alltid inkludert. 

Ane Jørgensen

Innholdsprodusent anj@melbye.no +47 92 53 46 03

Frode Granum

Teamleader Sales frg@melbye.no +47 992 49 918