Tilbake

De totale kostnadene som netteiere har i forhold til hakkespettskader i trestolper, er anslått å være flere millioner kroner på landsbasis årlig. I denne artikkelen går vi nærmere inn på hva som kan bli konsekvensene av hakkespettskader, og hvordan de kan forebygges og utbedres på en effektiv og forsvarlig måte.

Ifølge SINTEF Energiforskning AS, har 67% av norske elverk utfordringer med hakkespettskader, og hele 80% av linjenettet er utsatt.

Thomas Berve, Business Unit Manager på Energi i Melbye, forteller hvordan hakkespetten kan gjøre store skader, og hvordan det kan forebygges.

Konsekvensene av hakkespettskader 

Fra en trestolpe har hakkespetten god utsikt til nærområdene, med optimale muligheter for å signalisere til potensielle partnere. Slike stolper er naturlige objekter å hakke i, enten det er for å lage hull til reir eller å lete etter insekter.

Hakkespetten hakker seg gjerne inn til midten av stolpen, og videre nedover. Dette gjør at stolpen blir hul innvendig, og dermed blir mer utsatt for råte, forklarer Berve.

En hakkespett kan utvide trange sprekker for å nå frem til innsekter eller for å feste kongler, og når den kommer gjennom impregneringen vil kjerneveden være mer utsatt for råte. Dette fordi vanninntrengning og nitrogeninnholdig avfall vil føre til råtedannelse. Stolpens mekaniske kapasitet reduseres, noe som kan føre med seg store konsekvenser.

I verste fall knekker stolpen og strømnettet faller ut. Dette kan føre til store kilekostnader for netteier. I tillegg reduseres personsikkerheten for montørene som skal klatre i stolpen, legger han til.

Hakkespettrør som beskyttelse mot hakkespettskader

En trestolpe skal ha en gjennomsnittlig levetid på 50-60 år, men skader fører ofte til at stolpen må skiftes ut før den tid.

Utregningene for utskifting av trestolper mot reparasjon av hakkespettskader varierer fra område til område, men mange glemmer kilekostnadene ved at nettet er nede. Er det kritiske linjer så kan man forsvare reparasjon kontra et AUS-oppdrag (Arbeid under spenning), forklarer produktsjef i Melbye, Gunnar Huynh.


Ved å benytte seg av et beskyttelsesrør utenpå stolpen kan man forlenge den opprinnelige levetiden på trestolpene. Melbye fører hakkespettrør som er spesielt konstruert for disse utfordringene.

Hvis man har en trestolpe med hakkespettskade kan man skru opp et beskyttelsesrør for å motvirke skader og forlenge levetiden. Dette gjør samtidig stolpen mer klatresikker, sier Berve.

Med hakkespettrør fra Melbye kan du beskytte, forsterke og forlenge trestolpens levetid. Det spesialkonstruerte og resirkulerbare PE-røret settes utenpå stolpen, og beskytter ikke bare mot hakkespettskader, men også mot gnagere og storvilt -og andre ytre påvirkninger som kan redusere levetiden til stolpen. Røret verner stolpen, og forhindrer nedbrytninger forårsaket av UV-stråling, vind og vær.

I følge Berve finnes det flere egenskaper som gjør hakkespettrøret unikt:

I tillegg til å forsterke stolpen og motvirke ytre påkjenninger, er også røret tilpasset stolpesko. Det kan monteres klatresikring i røret så montøren har flere forankringspunkter, forklarer han.

 

Fordeler med hakkespettrør:

 • Vedlikeholdsfritt
 • Høy kjemisk resistens og gode elektriske isolasjonsegenskaper.
 • Gir sikkert feste for stolpesko.
 • Tåler røff håndtering, og er enkelt å transportere i vanskelig terreng
 • Billigste konstruksjonen å beskytte en stolpe på
 • Beregnet for både eksisterende og nye stolper
 • Resirkulerbar og fri for giftige kjemikalier

 

Reparasjonsmasse for utbedring av skade

Ved en etablert skade, finnes det effektive løsninger for også dette. Reparasjonsmasse gjør det enkelt å reparere skader forårsaket av hakkespett eller andre ytre påkjenninger. Melbye leverer reparasjonsmasse fra Polywater, som er spesielt utviklet for å utvide og fylle hulrom og samtidig beskytte stolpen. Produktet er lett og få inn i stolpen uten søl på klær og på arbeidssted, og hele montasjen er svært tidsbesparende. Reparasjonsmassen ekspanderer og tørker på kun 10-20 minutter, avhengig av mengde.

På denne måten trenger man ikke komme tilbake neste dag for å fjerne eventuell forskaling, som man ofte må med lignende produkter, utdyper Thomas.Hvis skaden er stor, kan hullet fylles med treklosser før reparasjonsmasse fylles i hullet. Massen flyter rundt klossene og ekspanderer godt rundt så det blir «hel ved». Her kan du gjerne bruke impregnert materiale eller gamle og tørre stolper som er kappet opp.

Fordeler med Polywater reparasjonsmasse:

 • Enkel og renslig å bruke
 • Ekspanderer og hefter mot stolpeveggen
 • Kun plastfolie rundt hullet/skade før fylling
 • Utbedring utført med «en tur opp i stolpen»
 • Tørker på kort tid (10-20 minutter)

Melbye Skandinavia AS har høyt kompetente ansatte som står klare til å hjelpe deg. Ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende prat, dersom du har spørsmål knyttet til utbedring og forebygging av hakkespettskade.

Ane Jørgensen

Innholdsprodusent anj@melbye.no +47 92 53 46 03

Thomas Berve

Business Unit Manager Energy Norway thb@melbye.no +47 959 18 451